12 PM | 19 Jul

Μυστικά για μιά ευτυχισμένη σχέση! Υπάρχουν, λέει , η Αρετή Δημητρακοπουλου!

Πολλά ζευγάρια παραπονιούνται ότι δεν είναι ευτυχισμένα στην μακροχρόνια σχέση τους.
Τα παιδιά, η ρουτίνα, οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα αλλά και την συνοχή του ζευγαριού.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά μυστικά που αν τα ακολουθήσουν τα ζευγάρια μπορούν να γίνουν ευτυχισμένα και να διατηρήσουν ζωντανή την σχέση τους.  

Σεξουαλική ζωή.

Το σεξ παίζει σημαντικό και μερικές φορές καταλυτικό ρόλο σε μια σχέση. Όσο πιο καλό θεωρείται τόσο πιο πολύ δένει τους συντρόφους.

Οι δύο σύντροφοι μέσα από την ερωτική και σεξουαλική τους ζωή θα πρέπει να νιώθουν άνετα να εκφράσουν και να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους, ώστε να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.

Με τον τρόπο αυτό βιώνουν την ηδονή και την απόλαυση που θα τους δώσει και συναισθηματική πληρότητα

 Είναι σημαντικό ο κάθε σύντροφος να νιώθει μοναδικός και σημαντικός μέσα στο μοίρασμα και στην ηδονιστική απόλαυση.

Αρνητικές συμπεριφορές από τους συντρόφους μέσα στη συμβίωση επιδρούν αρνητικά στην επιθυμία και στην έλξη, για σεξουαλική επαφή.

Επικοινωνία  και με τις αισθήσεις.

Η λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για την βιωσιμότητα της σχέσης.

Οι σύντροφοι θα πρέπει να νιώθουν άνετα να μιλήσουν για τις σκέψεις τους τις ανησυχίες τους τα προβλήματα τους αλλά και να νιώθουν ότι ο άνθρωπός τους θα τους ακούσει με μεγάλη προσοχή και κατανόηση.

Ωστόσο η επικοινωνία, μέσω των τριών από τις πέντε αισθήσεις, μπορεί να οδηγήσει στην ευχαρίστηση και στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών των συντρόφων.

Η αγάπη είναι μια μορφή επικοινωνίας και το ιδανικό είναι ο κάθε σύντροφος να επικοινωνεί με τον άλλο ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμεί.

Οι τρόποι επικοινωνίας είναι ο οπτικός, ο ακουστικός και η αφή.

Έτσι για τους οπτικούς τύπους απόδειξη της αγάπης είναι να ντύνονται ωραία, να τους προσφέρουν δώρα, να διατηρεί  ο σύντροφος τους καθαρό τον κοινό τους χώρο και άλλα.

Στον τύπο αυτό οι σύντροφοι έχουν ανάγκη να βλέπουν ότι ο σύντροφός τους κάνει κάτι για αυτούς.

Στον ακουστικό τύπο οι σύντροφοι έχουν ανάγκη να ακούν γλυκά, τρυφερά και ευγενικά λόγια συνοδευμένα από τον ανάλογο τόνο φωνής.

Τέλος στους συντρόφους που ικανοποιούνται από την επικοινωνία μέσω αφής, τους αρέσουν οι αγκαλιές, το κράτημα των χεριών, τα φιλιά και η σωματική εγγύτητα.

Αν κάποιος σύντροφος προσπαθεί να εκφράσει την αγάπη του μέσω της αφής και ο άλλος είναι οπτικός τύπος τότε η ικανοποίηση που λαμβάνει είναι μικρή σε σχέση με αυτό που εκείνος θα προτιμούσε. 

Γι αυτό ρωτήστε τον σύντροφό σας να σας πει ποιες είναι οι δικές του προτιμήσεις.

Ηρεμία και ευγένεια.

Η ευγένεια οδηγεί την σχέση στην ηρεμία.

Τα ζευγάρια που έχουν καλούς τρόπους μεταξύ τους και δεν χρησιμοποιούν άσχημα και πονετικά λόγια για να εκφράσουν ακόμα και τον θυμό τους ή σέβονται τις επιθυμίες του / της συντρόφου τους, ζουν σε ευχάριστο κλίμα που οδηγεί στην ηρεμία.

Ωστόσο ευγένεια δεν σημαίνει ανοχή στην αγένεια και στην κακοποίηση. Οι σύντροφοι οφείλουν να είναι ευγενικοί μεταξύ τους προκειμένου η σχέση τους να αντέξει στο χρόνο.

Ζευγάρι αλλά και  φίλοι.

Οι φίλοι κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους.

Έτσι ένας γάμος έχει καλύτερη έκβαση όταν το ζευγάρι είναι…φίλοι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν φέρονται με ασέβεια μεταξύ τους και φροντίζουν για την διατήρηση αυτού του «φιλικού» δεσμού, τροφοδοτώντας τον με ειλικρίνεια, ευγένεια και  φροντίδα.

 Η αποδοχή του συντρόφου μας όπως είναι και χωρίς να θέλουμε να τον αλλάξουμε ομοιάζει με αυτό που λέει και η παροιμία «δέξου τον φίλο σου με τα ελαττώματα του».  

Η προσποίηση και η δημιουργία μιας σχέσης που δεν έχει μέσα αυτά τα στοιχεία πολύ γρήγορα θα αποξενώσει το ζευγάρι και θα το οδηγήσει σε εντάσεις.

Η κριτική ξεκινάει πρώτα από τον εαυτό μας.

Τα ζευγάρια που έχουν μια υγιή σχέση μεταξύ τους, ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

 Αποφεύγουν την κριτική και την υποδείξεις προς τον σύντροφό τους. Επίσης δεν φορτώνουν τις δικές τους αδυναμίες στον άλλο και φροντίζουν να κάνουν την αυτοκριτική τους.

 Η αποδοχή του εαυτού και η βελτίωση της συμπεριφοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ωρίμανση του ατόμου, γεγονός που οδηγεί και στον σεβασμό προς τον άλλο. 

Εκπλήξεις…

Τα ζευγάρια που σπάνε την ρουτίνα της καθημερινότητας με εκπλήξεις και δώρα, έχει αποδειχθεί ότι διατηρούν το ενδιαφέρον της σχέσης σε υψηλά επίπεδα.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες νιώθουν ότι ο σύντροφός τους, τους σκέφτεται και τους νοιάζεται ακόμα και όταν δεν το περιμένει.

Αφιερώστε του / της χρόνο.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να έχει κάποιες κοινές δραστηριότητες – όπως ταξίδια, βόλτες στην εξοχή, επιτραπέζια παιχνίδια, θέατρο, κ. ά.

Τα ζευγάρια που έχουν κοινά ενδιαφέροντα δένονται περισσότερο.

 Η αναπόληση στιγμών μετά από την κοινή δραστηριότητα, μπορεί να αποτελέσει ένα ευχάριστο θέμα συζήτησης και για τους δύο.

 Είναι σημαντικό η επιλογή της κοινής δραστηριότητας να γίνετε με κριτήριο ότι  δεν θα δημιουργηθεί δυσφορία στον έναν ή στον άλλο σύντροφο.

Αρετή Δημητρακοπούλου

Κλινική Ψυχολόγος MSc

Κομνηνών 4 Ελληνικό – Αργυρούπολη

 

 

 

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια