08 AM | 10 May

Η μυθομανία και οι επιπτώσεις της ! Εξηγεί η Αρετή Δημητρακοπούλου!

Η μυθομανία ή η φανταστική ψευδολογία είναι η επανάληψη ψεμάτων που κάποιες φορές συνοδεύουν την κοινωνική συμπεριφορά ενός ατόμου.

Η μυθομανία δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη ασθένεια.

Σε μια προσπάθεια ορισμού της μυθομανίας ή φανταστικής ψευδολογίας, ειδικά όταν αυτή εμπλέκει ζητήματα υγείας προσωπικά ή της ευρύτερης οικογένειας, αποτελεί μια συμπεριφορά που μπορεί να αποτελεί ένα πρόωρο στάδιο ή πρόδρομο σύμπτωμα, άλλων χρόνιων πλασματικών ασθενειών ή ασθενειών προσποίησης.

Και στις δύο περιπτώσεις πλασματικών ασθενειών και ασθενειών προσποίησης, το άτομο παράγει και υποκρίνεται τα συμπτώματα συγκεκριμένων σωματικών ή ψυχικών παθήσεων, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση ή και την καθολική απώλεια της αντίληψης της πραγματικότητας.  

Τα ψέματα ενός μυθομανή είναι ολοκληρωμένες, συναρπαστικές ιστορίες, που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας (αφού δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα) και τα γεγονότα τους επιλέγονται στη βάση ενός πολύπλοκου και εκλεπτυσμένου συστήματος συναισθηματικής εξαπάτησης.

Ο μυθομανής δεν λέει κάποιο ψέμα για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις ή για να κερδίσει κάτι υλικό

 Τα κίνητρα του είναι μια πολύ έντονη ανάγκη επιβεβαίωσης, προσέλκυσης της προσοχής των άλλων και να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ομάδας ανθρώπων.

Συνήθως είναι ένα άτομο που δεν έχει κοινωνική ζωή, ενδεχομένως αισθάνεται αποξενωμένος ή διαφορετικός και χρησιμοποιεί μεγάλα χρονικά διαστήματα απομακρυσμένος από κοινωνικές  επαφές ή χρησιμοποιεί τις εξαφανίσεις του ως τρόπο για να κεντρίσει την προσοχή των άλλων και να προκαλέσει την προσοχή τους.

Οι μυθομανείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη δυνατότητας να χειριστούν αποφασιστικά τον εαυτό τους.

Προσπαθούν να δραπετεύσουν από αγχώδεις καταστάσεις ή να επανορθώσουν με αυτό τον τρόπο αναπτυξιακές ψυχολογικές ανωμαλίες. Πρόκειται για μια ψυχική άμυνα η οποία προσφέρει στο ψυχικά ευάλωτο άτομο τη δυνατότητα να είναι αυτός που θα ήθελε να είναι.

Οι μυθομανείς δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους παρά μόνο μέσα από τη συμπεριφορά τους και τα φανταστικά προβλήματά τους. Οι εξιστορήσεις τους έχουν έντονο μελό ύφος, που θυμίζει ταινία του κινηματογράφου.
Ο μυθομανής ενήλικος είναι το παιδί εκείνο που προσπαθούσε να προσαρμόζεται σε αδυσώπητες γονεϊκές προσδοκίες και να ταυτίζεται μόνο με αυτό που θέλουν οι άλλοι, παραβλέποντας τι υπάρχει πραγματικά μέσα του.

 Επίσης γονείς που οι ίδιοι χρησιμοποιούν ψέματα συστηματικά για να χειρίζονται ή να γεμίζουν τα ψυχικά τους ελλείμματα, διδάσκουν στο παιδί τους αντίστοιχους δυσλειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς.

Ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγηθεί στην κατασκευή μύθων για να αντλήσει την αποδοχή που νιώθει ότι του λείπει.
Την συμπεριφορά αυτή συνεχίζει να υιοθετεί και ως ενήλικος με μεγάλο όμως ψυχικό κόστος.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση ενός μυθομανούς είναι συχνά μια πορεία πολύ δύσκολη.

 Η αντιπαράθεση με τα ψέματά του, σε μια λάθος χρονική στιγμή, μπορεί να τον οδηγήσει σε βίαιες αντιδράσεις, ενώ ορισμένους μπορεί να τους οδηγήσει σε βαριά κατάθλιψη.

Η βοήθεια από έναν ειδικό είναι επιβεβλημένη όταν μάλιστα το άτομο νιώθει ότι εξαιτίας της μυθομανίας του αποξενώνεται από το κοινωνικό του περιβάλλον.

Αρετή Δημητρακοπούλου

Κλινική Ψυχολόγος MSc

Κομνηνών 4 Ελληνικό – Αργυρούπολη

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια