09 AM | 08 May

Θα μάθουμε ποτέ ποιός κατέδωσε την Άννα Φρανκ;

Οταν απευθυνόταν στην Κίτυ, την οποία φανταζόταν σταρ του κινηματογράφου, ή όταν ανακάλυπτε τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα με τον γιο μιας φίλης των γονιών της, η Αννα Φρανκ είχε τα χαρακτηριστικά μιας κανονικής έφηβης.

Αλλά η Αννα Φρανκ είχε την «ατυχία» να είναι Εβραία, γερμανικής καταγωγής, και να μεγαλώσει στη διάρκεια του Πολέμου, την εποχή των Ναζί.

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία.

 Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1943 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ.

Μετά από δύο χρόνια τους κατέδωσαν, στις 4 Αυγούστου 1944, και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945, σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν.

Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του.

 Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis («Το πίσω σπίτι») και έγινε παγκόσμιο φαινόμενο: μεταφράστηκε σε 67 γλώσσες και πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ωστόσο, 70 χρόνια αργότερα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιος κατέδωσε την οικογένεια Φρανκ στην Γκεστάπο;

 Γείτονες;

Ενας πρώην εργαζόμενος του πατέρα της;

Η σύζυγος κάποιου εργαζομένου;

Το μυστήριο ίσως απαντηθεί σύντομα.

Για να λύσει ένα θέμα που έχει μπει στο αρχείο, ο σκηνοθέτης Thijs Bayens και ο δημοσιογράφος Pieter Van Twisk δημιούργησαν μια ομάδα 19 ειδικών, υπό τις οδηγίες του Vince Pankoke, ενός πρώην πράκτορα του FBI, ο οποίος είναι διάσημος γιατί δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί εμπόρους ναρκωτικών της Κολομβίας.

Έτσι ο φάκελος «Αννα Φρανκ» θα εμπλουτιστεί με νέες τεχνικές έρευνας, ειδικά με τη χρήση big data.

Το σπίτι της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ χαιρέτισε την πρωτοβουλία και έθεσε το αρχείο του στη διάθεση της έρευνας.

Τον Δεκέμβριο του 2016, το σπίτι-μουσείο είχε δημοσιεύσει μια δική του έρευνα, στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότι η κρυψώνα των Φρανκ είχε αποκαλυφθεί τυχαία και όχι από κακή προαίρεση τρίτου προσώπου.

«Παρά τις έρευνες δεκαετιών, η προδοσία δεν αποκαλύπτεται», είχε δηλώσει τότε ο διευθυντής του Μουσείου Ronald Leopold, ο οποίος τώρα δηλώνει ικανοποιημένος που θα γίνει νέα έρευνα με τη βοήθεια πρώην πράκτορα του FBI.

Οι ιστορικοί, εγκληματολόγοι και άλλοι ειδικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση δείχνουν αισιόδοξοι.

Ο Vince Pankoke ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ντοκουμένα που εστάλησαν στις ΗΠΑ μετά τον Πόλεμο. «Βρήκαμε λίστες ονομάτων Εβραίων που είχαν συλληφθεί μετά από κατάδοση, βρήκαμε λίστες καταδωτών και ονόματα πρακτόρων της Γκεστάπο που ζούσαν στο Αμστερνταμ.
 Ολα αυτά θα μπουν στη βάση δεδομένων και μπορούμε να βρούμε τους συνδέσμους», εξήγησε, ενώ κάλεσε όσους γνωρίζουν κάτι για την τύχη της νεαρής κοπέλας να επικοινωνήσουν μαζί του.
«Δεν είμαστε εδώ για να δείξουμε κάποιον με το δάχτυλο ή να τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη. Προσπαθώ απλά να λύσω το τελευταίο μυστήριο της καριέρας μου», δήλωσε ο Vince Pankoke .

Ας σημειωθεί ότι ο πατέρας Οττο Φρανκ, επιστρέφοντας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του Εντίθ, οι δυο του κόρες Αννα και Μάργκο, καθώς και οι Van Pels και ο οδοντίατρος Fritz Pfeffer, οι οποίοι ζούσαν όλοι στο κρυφό δωμάτιο, είχαν όλοι σκοτωθεί.

 Οι πρώτες του υποψίες ήταν ότι κάποιος τους πρόδωσε και υπέθεσε ότι ήταν ο Wilhelm Van Maaren, ένας από τους εργαζόμενούς του.

 Έγιναν δύο έρευνες, μία το 1947 και η δεύτερη το 1963, από την ολλανδική αστυνομία, αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις εναντίον του Van Maaren.

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια