09 AM | 10 Apr

Όταν η Τέχνη της Μόδας συναντά την 7η Τέχνη! ΄60s και ΄70s, οι εμβληματικές δεκαετίες!

Η λάμψη και η κομψότητα δεν έλειψαν ούτε από τις δεκαετίες του ΄60 και ΄70. 

Οι stars της εποχής ντύθηκαν από τα χέρια των καλύτερων σε ταινίες που άφησαν το στίγμα τους και σημάδεψαν για πάντα την 7η Τέχνη.

Fellini και Ιταλική φινέτσα

Η ταινία – ορόσημο του Federico Fellini «La Dolce Vita» διακρίνεται από απαράμιλλο στυλ με ιδιαίτερα προσεγμένη γκαρνταρόμπα ακόμη και για τον τελευταίο κομπάρσο.

 Η ταινία έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την ιταλική φινέτσα που κατέστησε την Ιταλία πατρίδα της μόδας μέχρι και σήμερα.

Αν και θα συμφωνούσαμε πως την παράσταση στην ταινία κλέβει ο Marcello Mastroianni, μερικά από τα ρούχα που σχεδιάστηκαν για τις γυναίκες της ταινίας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.

To πιο χαρακτηριστικό ίσως φόρεμα από την ταινία είναι η strapless μαύρη τουαλέτα με τη sweetheart λαιμόκοψη που σχεδιάστηκε από τον Piero Gherardi για την Anita Ekberg.

 Το φόρεμα έχει συνδεθεί με τη σκηνή στη Fontana di Trevi, μια από τις πιο διάσημες σκηνές της ταινίας.

Γενικότερα, η μόδα στην ταινία φαίνεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο απαθανατίζοντας με υπέροχο τρόπο τις τάσεις της ιταλικής μόδας των αρχών της δεκαετίας του 1960.

Fashion in Outer Space

Η δεκαετία του 1960 έφερε τεράστιες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής και η μόδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη.

Οι αυστηρές γραμμές στα ρούχα έγιναν παρελθόν και δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση απ’ ό,τι στην κομψότητα.

Βέβαια, η ταινία με την οποία θα ασχοληθούμε τώρα, δεν μας δίνει την ακριβή εικόνα της μόδας της εποχής, αφού διαδραματίζεται…στο διάστημα.

Η ταινία του Roger Vadim, «Barbarella», που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1968, σίγουρα δεν διακρίνεται για την ποιότητά της, έχει όμως αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην ιστορία του κινηματογράφου και πλέον θεωρείται cult classic.

Τα κοστούμια που φορέθηκαν στην ταινία από την πρωταγωνίστρια, Jane Fonda, σχεδιάστηκαν από τον Jacques Fonterey και τον Paco Rabane (έτσι εξηγείται, προφανώς, η έλλειψη καλαισθησίας), ήταν όμως έντονα επηρεασμένα και από τα πρωτότυπα σχέδια του Jean – Claude Forest που σχεδίασε το κόμικ στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

Αν και τα κοστούμια της «Βarbarella» δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κάτι παραπάνω από αποκριάτικες στολές, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ ο Jean – Paul Gaultier τα αναφέρει ως έμπνευση για τα κοστούμια που ο ίδιος σχεδίασε στην ταινία «Τhe Fifth Element».

 Έγκλημα και…Στυλ

Η ταινία του Arthur Penn, «Bonnie and Clyde» έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου για πολλούς λόγους.

Ένας από αυτούς, δεν μπορεί παρά να είναι η γκαρνταρόμπα της Faye Dunaway, όπως αυτή σχεδιάστηκε από την Theadora Van Runkle.

Αυτό που καθιστά τα κοστούμια της ταινίας αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι, παρόλο που η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1930, στα κοστούμια αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο όλες οι τάσεις της μόδας των sixties.

Ιδιαίτερα ευδιάκριτες είναι η χαλαρές, ίσιες γραμμές που χαρακτήριζαν τα ρούχα των sixties, που αποτελούν έμπνευση για μεγάλους σχεδιαστές μέχρι και σήμερα.

Jazz Age elegance

Αν και η ταινία του Jack Clayton «The Great Gatsby» γυρίστηκε το 1974, δεν θα μπορούσε παρά να αποδίδει τέλεια το πνεύμα της δεκαετίας του 1930, οπότε και ο Francis Scott Fitzgerald έγραψε το ομώνυμο μυθιστόρημα.

Τα κοστούμια που σχεδιάστηκαν από την, ελληνικής καταγωγής, Theoni V. Aldredge , όχι μόνο απέδιδαν με ακρίβεια την μόδα της δεκαετίας του ’30, αλλά διακρίνονταν από εξαιρετική καλαισθησία προσδίδοντας μια αίσθηση αιθέριας ομορφιάς στην πρωταγωνίστρια, Mia Farrow, προτιμώντας παλ αποχρώσεις και ελαφριά υφάσματα και, τελικά, αποσπώντας το Oscar καλύτερου costume design

Diane Keaton: Τhe Trendsetter

Παρόλο που ο έπαινος για το costume design της ταινίας του Woody Allen, «Annie Hall» αποδόθηκε στη Ruth Morley, η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα κομμάτια που φοράει η Diane Keaton στην ταινία προέρχονται στην πραγματικότητα από την ντουλάπα της!

Στο «Annie Hall» , η Keaton καθιέρωσε ένα απόλυτο trend που έχουν αγαπήσει οι γυναίκες από τα 70’s μέχρι και σήμερα.

Ο λόγος για το αποκαλούμενο «androgynous look» που επανέρχεται στη μόδα εδώ και περίπου 4 δεκαετίες και που έχει αγαπηθεί από όλες τις γυναίκες.

Τα ρούχα στο «Annie Hall» χαρακτηρίζονται από την τάση των γυναικών της δεκαετίας του ’70 να αναζητούν νέες ταυτότητες που θα αναδείκνυαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους και η Diane Keaton, αν μη τί άλλο, αντιπροσώπευσε άξια αυτή την τάση.

Φιλλιώ Μπάστα

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια