08 AM | 05 Apr

Ζήλια …αυτό το πράσινο τερατάκι!

Ζήλια.

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο συχνά προβλήματα των ζευγαριών.

Είναι συνδεδεμένη με τον θυμό, την ανησυχία και την ανασφάλεια του ατόμου.

Όταν κάποιος ζηλεύει αντιμετωπίζει τον φόβο της εγκατάλειψης από τον ερωτικό του σύντροφο.

 Είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και αντιμετωπίζει μια μόνιμη απειλή.

Οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν τον ζηλιάρη ή την ζηλιάρα σύντροφο με αποτέλεσμα να μεταφράζει την όποια συμπεριφορά του ανθρώπου που αγαπούν ως αδιάφορη , ή ότι τον / την έχει βαρεθεί ή ότι έχει ερωτευθεί κάποιον / κάποια άλλη και στο τέλος θα τον / την εγκαταλείψει.

Οι άνθρωποι που ζηλεύουν βιώνουν πόνο, φόβο, αβεβαιότητα και οδηγούνται σε έμμονες ιδέες ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται και βίαιοι.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάποιος ζηλεύει.

 Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμπιστευτούν τους κοντινούς τους ανθρώπους (είτε υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι είτε όχι) και να εκδηλώνουν κτητικότητα.

Με τον τρόπο αυτό έχουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου πάνω στον άλλον (π.χ. αν δεν μιλά με καμία φίλη του, δεν κινδυνεύω να με απατήσει κλπ.) και έτσι καταλήγουν να ζηλεύουν υπερβολικά και να «πνίγουν» τον σύντροφο τους.

Το συναίσθημα της ζήλιας αυξάνεται όταν υπάρχουν και αφορμές. 

Για παράδειγμα αν καλέσουν τον σύντροφό τους στο τηλέφωνο και εκείνος δεν απαντήσει τότε κάνουν αρνητικές σκέψεις που αφορούν στην αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την προδοσία, κ. ά.

 Στην εκδήλωση της ζήλιας σημαντικό ρόλο παίζει η αντίληψη του εαυτού του ατόμου που ζηλεύει.

Αν θεωρεί τον εαυτό του άχαρο, άχρηστο, ανίκανο να αγαπηθεί τότε θα βρίσκεται σε διαρκές άγχος ότι εξαιτίας αυτών των ελαττωμάτων του, ο σύντροφός του θα το εγκαταλείψει.

Ακόμα αν το άτομο θεωρεί ότι δεν μπορεί να ζήσει μόνο του τότε θα ζει συνεχώς με το φόβο της εγκατάλειψης από τον σύντροφο του.

 Οι εμπειρίες και τα βιώματα του ανθρώπου που ζηλεύει παίζουν σημαντικό ρόλο.

 Αν – για παράδειγμα –  ο προηγούμενος σύντροφός του, του έλεγε ότι θα βγει με τους φίλους του και τελικά είχε παράλληλη ερωτική σχέση τότε, στο  άτομο αυτό, δημιουργούνται στερεότυπα που καθοδηγούν την συμπεριφορά του.

 Ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να προκαλούν την ζήλεια του συντρόφου τους ακολουθώντας κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές.

 Έτσι αν για παράδειγμα ο σύντροφός σας κάνει φιλική παρέα μόνο με άτομα του αντίθετου φύλου, δεν σας κάνει σχεδόν ποτέ το χατίρι, όταν σας συνοδεύει «χαζεύει» προκλητικά άλλες γυναίκες, φλερτάρει με τις φίλες σας, διατηρεί σχέσεις με τις πρώην του, σας συγκρίνει με άλλες γυναίκες και δεν σας κάνει κομπλιμέντα, τότε επιδιώκει να προκαλέσει την ζήλια σας.

Μια καλή συζήτηση μεταξύ των συντρόφων και η οριοθέτηση του «προκλητικού» συντρόφου, θα βοηθήσει να μην καταστραφεί η σχέση.

  Σε μια καλή, ισορροπημένη και ισότιμη σχέση οι σύντροφοι δεν μένουν σ’ αυτή επειδή νιώθουν φόβο, υποχρέωση ή ανασφάλεια. Παραμένουν γιατί η σχέση τους, τους γεμίζει και έχουν βρει όλα όσα ζητούν.

Είναι βοηθητικό κάθε φορά που κάποιος ζηλεύει να εκλογικεύει την κατάσταση, και να αναγνωρίζει αν και πότε έχει έναν αντικειμενικό λόγο να το κάνει.

Παράλληλα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του στον εαυτό του και στις ανάγκες του και σε ότι θα μπορούσε να τον κάνει να νιώσει ασφάλεια, επάρκεια και ικανοποίηση.

Μια σχέση στηρίζεται σε γερά θεμέλια και το ζευγάρι νιώθει ασφάλεια μέσα σε αυτήν, όταν και οι δύο σύντροφοι ανταποδίδουν τα συναισθήματα τους, επιβραβεύουν τα θετικά σημεία του συντρόφου τους, σέβονται και δεν κάνουν κριτική, στον σύντροφό τους, μοιράζονται τις ευθύνες και έχουν ευχάριστες κοινές δραστηριότητες.

 

Αρετή Δημητρακοπούλου

Κλινική Ψυχολόγος MSc

Κομνηνών 4 Ελληνικό – Αργυρούπολη

 

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια