08 AM | 20 Nov

Healthy, happy people! “Τσιμπήστε” χωρίς ενοχές!

Όλοι όσοι ακολουθούμε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντική είναι η μέτρηση της ποσότητας και των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από τα γεύματα μας.

Βέβαια,  υπάρχουν και κάποιες στιγμές που απλά θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι,  χωρίς να το πολυσκεφτούμε.

 Και αυτές τις στιγμές είναι που ξεπερνάμε τα όρια της διατροφής μας και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα επιλέγοντας την εύκολή λύση.

Και επειδή, λοιπόν, είναι αδύνατο να είμαστε συνεπής στο 100%, καλό θα είναι να προτιμήσουμε κάποια σνακ τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεϊνη ή και άλλα συστατικά επίσης χρήσιμα για τον οργανισμό μας.

1) Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πολύ θρεπτικό για τον οργανισμό μας. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη καθημερινά από 20-38γρ φυτικών ινών ενώ ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 10-15 γραμμάρια.

  Επίσης το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα σημαντικό  μεταλλικό στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται από όλα τα όργανα του σώματος, ενεργοποιεί ένζυμα και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας.

Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη αλλά και προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας.

Επιπλέον το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που αποτελούν σημαντικά αντιοξιδοτικά για τον οργανισμό μας.

28γρ καλαμποκιού περιέχουν περίπου 242-363 μλγ,  πολυφαινολών,  ενώ 28γρ μήλου περιέχουν 160μλγ πολυφαινολών.

2) Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι έχει τρία πλεονεκτήματα, έχει σχετικά λίγες θερμίδες, δεν έχει  πρόσθετη ζάχαρη και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης.

Το είδος της πρωτείνης (καζείνη) που περιέχει το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό,  για όσους θέλουν να βοηθήσουν την μυική τους ανάπτυξη, καθώς περιέχει και τα 9 πιο σημαντικά αμινοξέα,  τα οποία δεν παράγει ο οργανισμός μας και τα οποία μας είναι απαραίτητα

Επίσης το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά που βοηθούν στην καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Και καθώς το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο (για καλή λειτουργία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των μυών) και βιταμίνη B-12 (που βοηθάει στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία των νευρικών κυττάρων) επιβάλλεται να το προσθέσουμε στην καθημερινή διατροφή μας.

3) Αυγά

Τα αυγά στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για 2 λόγους, για την υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και για το λίπος τους.

Σήμερα,  αυτό που γνωρίζουμε για τα αυγά, είναι ότι η χοληστερόλη τους, δεν επηρεάζει απαραίτητα,  τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας και ότι τα λίπαρά τους είναι σωστά για το ανθρώπινο σώμα.

Καθώς τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτείνη και αμινοξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το μυικό μας σύστημα. Επίσης είναι εξαιρετικά για τη διατροφή μας καθώς έχουν λίγες θερμίδες.

 Ένα μεγάλο βραστό αυγό μας προσφέρει περίπου 6 γρ πρωτείνης και μόλις 78 θερμίδες. Επιπλέον τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Για παράδειγμα ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 5% της συστηνόμενης ποσότητας σε βιταμίνη D, B-6, B-5 και σελήνιο.

Ένα άλλο συστατικό που βρίσκουμε στα αυγά και ειδικότερα στον κρόκο, είναι η χολίνη που διατηρεί τον μεταβολισμό μας σε κανονικά επίπεδα και στη μεταφορά των λιπιδίων.

 Η έλλειψη χολίνης,  δημιουργεί προβλήματα στους μύες και ευθύνεται για την αποθήκευση λίπους στο συκώτι.

Άλλα δύο συστατικά που περιέχονται στο αυγό είναι η λουτείνη και η ζεαξανθίνη. Πρόκειται για 2 αντιοξιδωτικές ουσίες που προστατεύουν την υγεία των ματιών μας και από ασθένειες που προκαλούνται από το γήρας.

4) Ωμά λαχανικά

Πότε δεν μπορούμε να πούμε ότι το  παρακάνουμε με την κατανάλωση των φρέσκων λαχανικών καθώς η σύσταση τους αποτελείται κατά 90% από νερό. Σύμφωνα με μελέτες είναι προτιμότερο τα λαχανικά,  να καταναλώνονται ωμά παρά μαγειρεμένα καθώς βοηθούν στην πρόληψη του  καρκίνου.

Επειδή όμως,  τα ωμά λαχανικά αρκετές φορές δεν φαίνονται θελκτικά ως ιδέα, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ωραίο ντιπ από αλεσμένα ρεβύθια το γνωστό σε πολλούς από εμάς ως “χούμους”.

Αυτή η πολύ γευστική πάστα  ρεβυθιών,  φτιαγμένη με σωστό τρόπο περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά,  τα οποία βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην προστασία ενάντια σε καρδιακές παθήσεις, στη μείωση της χοληστερίνης, καθώς και να διευκολύνουν την απορρόφηση των βιταμινών και της πρωτείνης.

 Επίσης τα ρεβύθια είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτείνης.

Elizabeth Kalliklis

e-mail: elizabeth@kallikli.com

 

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια