09 AM | 20 Nov

Χούμους για “τσίμπιμα” P.S : Yammi- Yammi

Στο Healthy happy people, η  Elizabeth Kalliklis,   ανάμεσα σε όλα τα άλλα νόστιμα και υγιεινά , για “τσίμπιμα” προτείνει και το χούμους .

Ένα εύκολο  ντιπ,   με βάση τα ρεβίθια!

Για να είμαι ειλικρινής,  εγώ τα τρώω με πιτούλες και ως γεύμα.

Είπα λοιπόν να σας δώσω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή τους. Ελπίζω και την πιο νόστιμη!  

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. ρεβίθια

3 κ.σ. ταχίνι

χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/2 – 1 κ.γλ. αλάτι

1/2 κ.γλ. κύμινο

2 κ.σ. νερό

μία πρέζα πάπρικα για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό αποβραδίς. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε,  στην κατσαρόλα με το νερό στο οποίο τα μουλιάσαμε, για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, κρατώντας το νερό στο οποίο έβρασαν.

2) Βάζουμε τα ρεβίθια, το χυμό λεμόνι, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το  αλάτι και το  σκόρδο  και το ταχίνι , στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν .

Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σταδιακά και το ζωμό των ρεβιθιών.

Χτυπάμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.

3)Αν χρειαστεί  προσθέτουμε και άλλο από  το νερό που έχουμε κρατήσει , από το βράσιμο, και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χούμους λείο και κρεμώδες.

4) Σερβίρουμε το χούμους χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο.

 Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Η αυθεντική συνταγή για χούμους προέρχεται από την Μέση ΑνατολήΥπάρχει πολύ φημολογία σχετικά με τις ρίζες της αυθεντικής συνταγής του χούμους.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι ρίζες της είναι Ελληνικές. Κανείς όμως δεν είναι σίγουρος.

Παρότι το χούμους σερβίρεται σε πάρα πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα και σίγουρα θυμίζει άλλα μεσογειακά ορεκτικά. Το χούμους το βρίσκεις σε τόσες πολλές παραλλαγές και σε διάφορα μέρη που είναι αντικειμενικά δύσκολο να προσδιοριστούν οι πραγματικές του ρίζες.

Πάρτε για παράδειγμα την φάβα, η οποία πέρα του ότι είναι Ελληνική, καθώς έχει τις ρίζες τις στην Σαντορίνη, είναι πολύ παρόμοια με το χούμους.

Το μόνο σίγουρο σχετικά με το χούμους, είναι πως είναι πεντανόστιμο και όλα τα άλλα περισσεύουν. 

 

Please follow and like us:

Σχόλια

σχόλια